Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku
26. 08. 2020

Před žádostí o hypotéku si prověřte vlastní morálku

Platební morálka v registrech dlužníků

V registrech dlužníků jsou dnes poměrně detailní informace a záznamy v nich se dávno netýkají jen notorických neplatičů. Každý, kdo měl kreditní kartu, půjčku, telefon s paušální platbou se v záznamech bude vyskytovat. Nepříjemným překvapením je i to, že záznam v registru můžete mít i ve chvíli, kdy jste o půjčku jen zažádali, ale k jejímu čerpání nedošlo. Situace, kdy je v registru záznam o dluhu, co byl již dávno uhrazen, není výjimečná. Narovnání skutečnosti zabere čas.

 

Před nákupem nemovitosti prověřte registry

Nákup nemovitosti je dnes velmi často svázán s žádostí o hypoteční úvěr. Ačkoliv jste předem navštívili banku a nechali si zpracovat návrh financování, můžete narazit na problém při schvalování. Banky začnou registry dlužníků prověřovat až ve chvíli, kdy žádost o úvěr skutečně podáte.

Registrů dlužníků je celá řada, ale obvykle postačí prověřit SOLUS, NRKI (nebankovní registr klientských informací) a BRKI (bankovního registru klientských informací).

O výpis z registru SOLUS můžete požádat formou SMS (bude nutná autorizace a úhrada poplatku, 50 Kč za kód a 99 Kč za první výpis). O výpis z NRKI můžete požádat online, bývá k dispozici za poplatek 100 Kč. Osobně v centrále společnosti je možné žádat i o výpis z BRKI, žádost je zpoplatněna částkou 100 Kč. O výpis z BRKI a NRKI lze žádat společně za 180 Kč.

Pozor na různé webové stránky, které nejsou oficiální a nabízí výpis za vyšší poplatek.

 

Včasné zjištění šetří peníze

Může trvat až 30 dní, než obdržíte informaci z registrů dlužníků. Proto si situaci prověřte ještě před podpisem rezervační smlouvy a uhrazením zálohy.

 

Žádost o výmaz z registru 

U každého zápisu lze požádat o výmaz z registru dlužníků. Žádat můžete konkrétní instituci, která záznam do registru vložila. Rovněž můžete o výmaz záznamu požádat sami, ale je třeba mít potvrzení, že konkrétní dluh byl již uhrazen.

U některých pohledávek lze přistoupit k výmazu okamžitě, jinde existuje určitá lhůta (i několik let) a k výmazu dojde po uplynutí dané lhůty.

Mgr. Josef Hanáček
Autor: Mgr. Josef Hanáček

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Je akční, emotivní, kreativní, náročná, svobodná, zábavná…
S důvěrou se na mě můžete obrátit při prodeji vaší nemovitosti, případně s jakoukoliv její etapou. Pomůžu vám s odhadem ceny nemovitosti, znaleckým posudkem, energetickým průkazem, profesionální prezentací vaší nemovitosti.
Točím videoprohlídky, využívám profesionálního fotografa, připravuji 3D scan nemovitosti, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost v co nejkratším čase a za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. Proto se průběžně vzdělávám.

Velmi si zakládám na svém dobrém jménu a pověsti. O tom pak hovoří reference spokojených klientů.

Pokud vás zajímá něco více osobního o mně - čtěte zde.
 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Odhad ceny nemovitosti ZDARMA

Spočítejte si orientační cenu vaší nemovitosti.

Spočítat ZDARMA